דבר הנשיא

 

 ברונו שרביט)

 

האוניברסיטה העברית נוסדה כמפעל הציוני הגדול הראשון בארץ, כבר בשנת 1925. בין מייסדיה נמנים כמה מגדולי המדענים וענקי הרוח של המאה העשרים: אלברט איינשטיין, חיים וייצמן, חיים נחמן ביאליק, מרטין בובר, וזיגמונד פרויד. מאז הקמתה, ניצבים חוקרי וחוקרות האוניברסיטה בחזית המחקר העולמי ואף זכו לאורך השנים בפרסים יוקרתיים רבים, כולל שמונה פרסי נובל ומאות רבות של פרסי ישראל. כמו כן, לאורך השנים למדו בה רבים ממנהיגות ומנהיגי המדינה והמשק. מעבר להישגיה האקדמיים שלא יסולאו בפז, נאמדת תרומתה הכלכלית הישירה של האוניברסיטה העברית למשק הישראלי ולכלכלת ירושלים בפרט במיליארדי שקלים בשנה. מעבר לכך, לאורך השנים היא מילאה תפקיד מרכזי בעיצוב זהותה התרבותית של העיר. לבסוף, האוניברסיטה גאה בהישגים מפוארים בתחום החדשנות הכוללים פיתוח תרופות מצילות חיים והקמת חברות משפיעות בתעשייה.

מתוך הכרה בתפקידה המרכזי של האוניברסיטה במדע, במדינה ובחברה, הגדירה הנהלת העברית ארבע מטרות ליבה לפעילותה השוטפת ולתכניות הפיתוח שלה:

  1. מצוינות אקדמית במחקר ובהוראה

  2. מיצוב האוניברסיטה כמוסד בינלאומי מוביל

  3. חיזוק קשרי אקדמיה-תעשייה

  4. מעורבות בחיי הקהילה בירושלים ובישראל

כדי לבסס את מקומה של האוניברסיטה בחזית המדע העולמי, וכן על מנת להעניק לבוגרותיה ובוגריה את הכלים המתאימים להתמודדות עם השינויים התכופים בעולם התעסוקה, אנו שמים דגש מיוחד על הוראה ומחקר רב-תחומיים. במסגרת זו, אנו מציעים מגוון תכניות לימודים מובילות וחדשניות כמעט בכל תחומי האקדמיה – בשישה קמפוסים שונים. אנו רואים חשיבות רבה בהכשרת סטודנטיות וסטודנטים לתארים מתקדמים, כחלק מדור ההמשך של האקדמיה, המשק והנהגת המדינה. לצורך כך אנו מציעים תכניות מלגות הצטיינות במימון מלא. כמו כן, על מנת לספק לחוקרי האוניברסיטה וחוקרותיה סביבה מדעית מיטבית, אנו משקיעים בתשתיות מחקר המושכות חוקרות וחוקרים צעירים ומבטיחים להצטרף לסגל האקדמי, בכל התחומים.

לאוניברסיטה העברית קשרים ענפים עם אוניברסיטאות מובילות ברחבי העולם. קשרים אלו באים לידי ביטוי בתכניות בינלאומיות לתארים משותפים ובתכניות חילופי סטודנטים עם מיטב האוניברסיטאות, שיתופי פעולה מחקריים ועוד. כמו כן, האוניברסיטה פתחה את שעריה לסטודנטים וסטודנטיות ולחברות וחברי סגל מכל רחבי העולם – הן במסגרת תכניות ייעודיות, והן במסגרת תכניות הלימוד הרגילות של האוניברסיטה, חלקן באנגלית.

אנו רואים חשיבות רבה בחיזוק הקשר בין האוניברסיטה והתעשייה, החל מכלים שאנו מקנים בתכניות הלימוד, עבור בשיתופי פעולה מחקריים עם חברות מסחריות כדי למצוא פתרונות מדעיים המייצרים ערך, וכלה במסחור פטנטים המפותחים במעבדות האוניברסיטה. לצורך כך, הקימה האוניברסיטה מרכז יזמות יחיד מסוגו, המאפשר לסטודנטיות ולסטודנטים ליטול חלק פעיל בפרויקטים מרגשים ומסייע להם לקדם רעיונות חדשניים. בנוסף, חברת יישום – חברת מסחור הידע של האוניברסיטה –  מסייעת לחוקרות וחוקרים באוניברסיטה ברישום ובמסחור פטנטים ומחברת בינם לבין חברות מסחריות שונות לשם מחקרים משותפים. לבסוף, בימים אלה אנו מקימים פארק חדשנות בפאתי קמפוס אדמונד י. ספרא (גבעת רם) שיהווה גשר בין החברות המובילות במשק ובין תלמידי האוניברסיטה וחוקריה.

כמוסד המכשיר למעלה מ-25 אלף סטודנטיות וסטודנטים בשנה, ובתור המעסיק הגדול ביותר בירושלים, נושאת האוניברסיטה באחריות עמוקה לחברה בישראל, ובפרט בירושלים. בשנים האחרונות מובילה האוניברסיטה תהליך הכלה של האוכלוסיות המרכיבות את החברה הישראלית. אנו מאמינים בקמפוס מגוון, פלורליסטי ושוויוני שבו קהלים שבאים מרקע שונה לומדים להכיר אלו את אלו ומתוודעים לערך של חיים משותפים. לצד זאת, האוניברסיטה מפעילה מגוון תכניות לבני נוער מצטיינים וכן מובילה את תכניות העלית האקדמיות של צה"ל.

מאה שנה אחרי הנחת אבן הפינה של האוניברסיטה העברית, זכיתי להוביל אותה לעבר מאה השנים הבאות. זכות זו טומנת בחובה אחריות לנווט את האוניברסיטה אל מסלול צמיחה – מדעית, חברתית, תרבותית וכלכלית –תוך הכרה בתפקידה המרכזי והייחודי בישראל.

 

אשר כהן