לקהילת האוניברסיטה שלום רב,
אנו נמצאים כעת בשלבים הראשוניים של בניית תקציב האוניברסיטה לשנת הלימודים הבאה (01.10.2018-30.09.2019). התקציב משמש ככלי מרכזי בניהול האוניברסיטה וישנם לא מעט דיונים בתוך האוניברסיטה אשר מתמקדים בו. במכתב זה, ברצוני לתאר עבורכם בקצרה את עקרונות התקציב ואת לוח הזמנים לבנייתו.
תקציב האוניברסיטה לשנה הנוכחית הוא כ-2.2 מיליארד ש"ח. המקור המרכזי לתקציב (כשני שליש) מגיע מות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב) - הגוף הציבורי שממונה על תקציב ההשכלה הגבוהה בישראל.
ות"ת מחלקת את הכסף לכלל המוסדות על פי ביצועי האוניברסיטאות בהוראה ובמחקר, כאשר הפרמטר העיקרי במרכיב ההוראה הינו מספר הסטודנטים בתאר הראשון ובתואר השני. מרכיב המחקר כולל מספר פרמטרים, ביניהם פרסומים והצלחה בקרנות מחקר. בנוסף, ות"ת מקצה כסף נוסף בהתאם להסכמים ספציפיים - כך למשל, אנו מקבלים תוספת כספית מות"ת בעקבות ההסכם שחתמנו לאחרונה.
כמה אבחנות חשובות בהקשר של הקצאות ות"ת:
1. כפי שכולנו יודעים, ככל שנשתפר בביצועי הפרמטרים השונים – כך יגדל חלקנו היחסי בעוגת התקציב של ות"ת. זו אחת הסיבות לכך ששמנו לעצמנו למטרה מרכזית להשתפר בפרמטרים אלה ואנו נמשיך ונתמקד בכך. עם זאת, חשוב לציין שאנו מתמקדים גם במרכיבים אקדמיים שאינם חלק מהפרמטרים של ות"ת. כך למשל, אנו מעודדים פרסום ספרים בתחומים שבהם פרסום ספרים הוא כלי מרכזי במחקר, למרות שות"ת אינה מתקצבת מרכיב זה.
2. התקציב שאנו מקבלים מ-ות"ת הוא סכימה של כל הפרמטרים ושל הסכומים הנוספים. אנו משתמשים בתקציב זה לכלל הפעילות שלנו הכוללת: משכורות, הפעלת גופי המטה השונים (מו"פ, בינוי, שיווק וכן הלאה) ותשלום יתר ההוצאות השוטפות של האוניברסיטה, לרבות תקציבים לנקלטים חדשים. לכן, אנו נותנים תמריצים בכדי לשפר ביצועים בפרמטרים של ות"ת, אך תמריצים אלה מאוזנים ומוגבלים על מנת שנוכל לתקצב באופן נאות את פעילויותינו השונות.
3. לוח הזמנים של בניית התקציב שלנו מוגבל על ידי לוח הזמנים של ות"ת. למרות ששנת התקציב שלנו מתחילה באוקטובר, ות"ת מחשבת באופן מלא את הקצאתה רק בחודש אוגוסט ולכן, בניית התקציב שלנו מסתיימת רק בספטמבר. היינו כמובן שמחים להקדים את לוחות הזמנים אך הנושא אינו בשליטתנו.
לתקציב שלנו יש מקורות נוספים קטנים יותר, להלן שלושה מהם: א) תרומות- כפי שכתבתי במכתבי הקודם, חלק קטן מכספי התרומות מגיע לתקציב השוטף בעוד מרבית הכספים שמגיעים מתרומות מיועדים על ידי התורמים למטרות ספציפיות. בין השאר, באמצעות תרומות אלה בנינו את בניין מנדל החדש ואנו מספקים את מלגות מנדל; בנינו את מרכז המוח; הוספנו קומה לחלק מבניין מדעי החברה; בקרוב נבנה בניין למעבדות הוראה בפקולטה למדעי הטבע; בעתיד נבנה שתי קומות נוספות בפקולטה למשפטים. בנוסף, זה עתה השקנו קמפיין חדש לגיוס תרומות לשלל מטרות בכל יחידות האוניברסיטה בשנים הקרובות. ב) שכר לימוד- מאחר ושכר הלימוד נקבע על ידי הממשלה, סך שכר הלימוד שאנו גובים הוא פחות מ-10% מהתקציב. אציין בהקשר הזה שאנו מקבלים מות"ת סכום משמעותי לפי מספרי הסטודנטים וניתן להתייחס אליו כאל השלמה מהמדינה של שכר הלימוד. ג) תקורות שאנו גובים על מגוון פעילויות.
ברור לנו שמצב האוניברסיטה יהיה טוב יותר ככל שנפתח מקורות הכנסה נוספים. לכן אנו נמצאים כעת בתהליך ראשוני, אך נמרץ מאוד, של פיתוח נכסי האוניברסיטה הנמצאים בשולי הקמפוסים השונים. זהו תהליך ארוך טווח שיתחיל לשאת פירות רק בעוד מספר שנים אבל הוא כמובן הכרחי ואנו מחויבים לו באופן מלא. בנוסף, אנו מפתחים את הבינלאומיות של האוניברסיטה מתוך אמונה שפיתוח תחום הבינלאומיות, מעבר לחשיבות האקדמית הגדולה שלו, מהווה גם פוטנציאל גדול של רווח תקציבי.
אני מקווה שברור לכולנו כי איכות אקדמית ורווחה תקציבית תלויים זה בזה. האוניברסיטה, ככל גוף ציבורי, מחויבת לסיים כל שנה תקציבית באיזון. ככל שנשפר את מצבנו התקציבי כך נוכל להשקיע יותר במגוון הפעילויות האקדמיות שלנו ולשפרן. זוהי מטרה משותפת לכולנו ואני מאמין שכולנו נמשיך להיות מחויבים לכך.
המשך קיץ נעים,
אשר כהן