לקהילת האוניברסיטה שלום רב,
בפתחה של שנת הלימודים האקדמית תש"ף אנו מאחלים לכולנו שנה פורייה ומלאת סיפוק.
לצערנו אנו פותחים בחדשות עצובות: מורט מנדל, אחד מחשובי התומכים והתורמים בתולדות האוניברסיטה, נפטר ב-16 באוקטובר השנה. בעזרת קרן מנדל הקמנו את מכון סכוליון למחקר רב-תחומי במדעי הרוח ואת בית ספר מנדל ללימודים מתקדמים במדעי הרוח. מורט תרם תרומה עצומה לקידום מדעי הרוח באוניברסיטה, בארץ, ובעולם. יהי זכרו ברוך.
בשורות הבאות מובא עדכון על התפתחויות עיקריות באוניברסיטה ועל האתגרים שלפתחנו.
סטודנטים: בהמשך למגמה שהתחילה בשנת תשע"ט, בשנת הלימודים תש"ף יש גידול ניכר, קפיצה של ממש, בסטודנטים/ות שבחרו ללמוד באוניברסיטה העברית, לתארים בוגר ומוסמך, כמעט בכל הפקולטות ובתי הספר. הנתונים המדויקים יחושבו בשבוע הבא, אך ניתן להעריך כי מדובר בעליה של כ- 17% במספר הסטודנטים בשנה א לבוגר ושל כ- 15% במספר הסטודנטים בשנה א למוסמך. העלייה המבורכת הזו במספר הסטודנטים הושגה בלא הורדה בסיפי הקבלה (במספר חוגים אף הועלה סף הקבלה) והיא תוצאה של מאמץ משותף של רבים מקרב קהילת האוניברסיטה. היבט חשוב בהקשר זה הוא העלייה המתונה, לראשונה זה חמש שנים, בציון שהעניקו לנו הסטודנטים במדדים בדבר שביעות הרצון הכללית שלהם מלימודיהם באוניברסיטה (הציון עבור תשע"ט הוא 3.8, במדד 1 עד 5, שבו 5 – "שביעות רצון רבה מאד"; 4 – "שביעות רצון רבה"; ו-3 – "שביעות רצון בינונית"). כמו כן, ניכרת עליה משמעותית במספר הסטודנטים החרדים (עליה של 25% בתלמידי הבוגר שמגדירים עצמם חרדים) ובמספר הסטודנטים הערבים באוניברסיטה (כ- 18% מתלמידי הבוגר בשנה א ב-תש"ף הם ערבים). בנוסף לכך, אנחנו ממשיכים להוביל במספר (ובאיכות!) הסטודנטים לתואר דוקטור בישראל, ובכללם כ- 200 דוקטורנטים מחו"ל; ובמספר משתלמי פוסט-דוקטורט (כרבע מכל המשתלמים בישראל עושים זאת אצלנו, קרוב ל- 700 פוסט-דוקטורנטים, כמחציתם מחו"ל).
הגידול המבורך במספר הסטודנטים באוניברסיטה, שעשוי להגיע לעלייה של קרוב ל-2,000 סטודנטים לעומת השנה שעברה, מציב בפני כולנו, סגל מינהלי, סגל אקדמי בכיר וזוטר, אתגרים ניכרים, במגוון תחומים. אחד מהם הוא בתחום התחבורה בשלושת הקמפוסים שבירושלים, וכדי להקל ולו במעט על עומסי התנועה הכבדים נפעיל מערך היסעים ללא תשלום. אתגרים אחרים הם בתחום השירות לסטודנטים והיחס האישי לכל אחד/ת מהם. במסגרת זו נמשיך גם השנה בתכנית הליווי האישי ("מנטורים") של סטודנטים בשנה א ללימודי הבוגר (והמוסמך ביחידות מסוימות) על-ידי חברי הסגל האקדמי הבכיר, ובפרויקטים רבים נוספים.
סגל מינהלי: בסגל המינהלי באוניברסיטה קרוב ל- 2,000 חברים/ות, שמועסקים בכ- 1,760 משרות מלאות, בהתאם ליעד שנקבע בתכנית ההתחדשות של האוניברסיטה. אנו בעיצומו של תהליך לבחינה מחדש של התקינה בתחומים שונים, ובכלל זה: תומכי מחקר במעבדות וביחידות הצב"ם, מתאמי מחשוב ביחידות, עובדי/ות רשות הספריות, צוות מזכירויות הוראה וסטודנטים, תחום משאבי אנוש ועוד. במהלך שנת הלימודים תש"ף הוקם מחדש אגף מינהל הסטודנטים, המאגד בתוכו מספר יחידות וגם את מרכז הקריירה החדש. כמו כן שונה כינוי המשרה של המזכירים/ות לענייני הוראה בפקולטות לראשי תחום הוראה ולימודים.
סגל אקדמי: האוניברסיטה מצויה בעיצומו של מהלך להגדלת מספרי חברי הסגל האקדמי. לקראת שנת הלימודים תש"ף מצטרפים לשורות האוניברסיטה כ- 50 חברי/ות סגל חדשים, בעוד כ- 25 חברים/ות פורשים לגימלאות. האוניברסיטה ממשיכה להיות מקום מבוקש לחוקרים מובילים, מהארץ ומחו"ל. צוואר הבקבוק העיקרי בקליטת חברי סגל נוספים הוא בבינוי מעבדות לחוקרים/ות במדעים הניסויים. פיתוח התשתיות הפיזיות, כדי לאפשר מחקר ברמה הגבוהה ביותר, נמצא במקום הראשון בסדר העדיפויות של האוניברסיטה.
מחשוב: לפני ימים ספורים החלה לפעול מערכת ה-SAP החדשה. זוהי מערכת מחשוב חדשה לניהול כספים, רכש ותקציבי מחקר. מערכת זו מחליפה את המערכות המיושנות שבהן השתמשנו עד כה ויש לה יש יכולות שיאפשרו לכולנו ניהול יעיל ועדכני של מערכות הכספים השונות באוניברסיטה. האוניברסיטה השקיעה מאמצים רבים על מנת לאפשר הטמעה חלקה ככל האפשר של המערכת. זה גם הזמן להודות לכל עובדות ועובדי האוניברסיטה שהשקיעו לילות כימים בהכנת המערכת לפעולה, לרבות בזמן חופשת סוכות. בהינתן מורכבות המערכת, אנו צופים שנזדקק לתהליך הטמעה לא פשוט, שיכול לעיתים להיות מתסכל. אנו מבקשים את סבלנותכם. בסוף התהליך תהיה ברשותנו מערכת כספים מודרנית, כפי שראוי לכל ארגון מתקדם.
אנו ממשיכים גם בהכנות לשדרוג מערכות מחשוב נוספות באוניברסיטה. במהלך השנתיים הבאות נכניס גם מערכת חדשה לטיפול בכוח אדם ומערכת חדשה לסגל וסטודנטים, שתחליף את מערכות ההרשמה לאוניברסיטה והניהול האקדמי.
בשנה שעברה ובשנה הקרובה נמשיך להשקיע בשיפור משמעותי של תשתיות התקשורת ובשדרוג הגנת הסייבר של האוניברסיטה.
פארק החדשנות: לפני מספר שבועות בחרנו במכרז את החברה שתקים את פארק החדשנות בפאתי קמפוס ספרא בגבעת רם. החברה שנבחרה, גב ים, היא אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל והמובילה בבניית נדל"ן להייטק. אנו מעריכים שבתוך חודשים ספורים נקבל את היתר הבנייה הנדרש ונתחיל בהקמת הפארק.
בסיום הפרויקט יהיו בפארק בסביבות 150,000 מ"ר של שטחי מסחר המיועדים לתעשיות טכנולוגיה עילית ואשר יאכלסו כ-5,000 עובדים. בנוסף לחשיבות הכלכלית של הפארק עבור האוניברסיטה, אנו מאמינים כי יש לו פוטנציאל גדול להידוק הקשרים בין תעשיות אלה ובין חוקרות וחוקרים רבים באוניברסיטה שלמחקריהם יש קשר לתעשייה. הבניין הראשון של הפארק, בשטח של כ-25,000 מ"ר, צפוי להיות מושלם בתחילת שנת 2023 ואליו אמורה להיכנס חברת לייטריקס. זוהי חברה שנוסדה על ידי דוקטורנטים של האוניברסיטה וכרגע שוכנת בכפר ההייטק בקמפוס ספרא. השטח בכפר ההייטק אינו מספיק לפעילות החברה. כדי לאפשר לחברה לפעול עד להשלמת הבניין בפארק, אנו משכירים לה זמנית את בית בלגיה. בית ההארחה הקיים בבית בלגיה יפסיק לפעול זמנית. חלק משמעותי מכספי ההשכרה שנקבל מהחברה יושקעו בשיפוץ מאסיבי של בית ההארחה (שבהחלט זקוק לשיפוץ) לאחר שהחברה תעבור למשכנה בפארק. חשוב לציין כי הקפיטריה בבית בלגיה תשופץ ותמשיך לפעול לכל אורך התקופה.
נושאים נוספים: נסקור בקצרה נושאים מרכזיים נוספים שאת חלקם נפרט במכתבים שיישלחו בהמשך השנה. 1) אישרנו את תקציב הפעילות השוטפת של האוניברסיטה לשנה הבאה. התקציב הוא בהיקף של כ- 2.2 מיליארד ש"ח. המדובר בתקציב מאוזן אך הדוק, המאפשר לנו במידה מוגבלת לשפר תשתיות פיזיות נדרשות. 2) אנו ממשיכים בפיתוח הבינלאומיות שלנו בקמפוסים השונים. כמו בתחומים אחרים, יש צורך בבניית תשתית מתאימה (מחשוב, שילוט, שיווק וכן הלאה). הפעילות הבינלאומית שלנו ממשיכה לגדול ואנו נעדכן על כך במכתב נפרד של סגן הנשיא לבינלאומיות. 3) רכבת קלה: החדשות הטובות – בשנת 2024 או 2025 יהיו שלושת הקמפוסים הירושלמים של האוניברסיטה מרושתים באמצעות הרכבת הקלה, מה שיביא לשינוי דרמטי לטובה. אולם עד אז, באופן סירוגי, תהיינה עבודות בקמפוסים שלנו. העבודות בקמפוס עין כרם מתקדמות כמתוכנן, ובחודשים הקרובים צפויה הקלה עם התקדמות העבודות. עבודות הר הצופים שהתנהלו בשנה האחרונה עומדות לקראת סיום ביניים, אולם בקרוב יתחילו עבודות הרכבת במנהרה המובילה לתוך הקמפוס. בקמפוס ספרא צפויות להתחיל עבודות הרכבת בחודשי החורף, ואנו פועלים על מנת לצמצם את הפגיעה בתחבורה בתוך הקמפוס. 4) פעילות המחקר באוניברסיטה ממשיכה להיות ברמה גבוהה מאד, עם הצלחות יפות והישגים מדעיים מרשימים. בה בעת, כפי שכבר נמסר בעדכונים קודמים השנה, טרם הצלחנו להביא לשינוי מגמת הירידה בחלקנו היחסי בהיקף המחקר המדעי לעומת המוסדות האקדמיים האחרים בישראל, דבר שמתבטא בירידה, מתונה אמנם, בהקצבת ות"ת בגין פעילות המחקר באוניברסיטה (זכייה בקרנות תחרותיות ופרסומים אקדמיים). אנו מקווים כי שילוב של גורמים, ובהם העלייה במספרי חברי הסגל, ההתגייסות של חברי הסגל, קידום תרבות פרסומים, הגדלת התמיכה במימון מלגות לסטודנטים לתארים מתקדמים ושיפור תשתיות המחקר, יניבו פירות כבר בעתיד הקרוב. מרבית היחידות האקדמיות כבר הצטרפו למהלך של דיווח, פעמיים בשנה, על פרסומי חברי הסגל ביחידה.
שתהיה לכולנו שנה אקדמית מהנה ומוצלחת!
פרופ' אשר כהן- נשיא
פרופ' ברק מדינה- רקטור
מר ישי פרנקל- סגן נשיא ומנכ"ל