יוני 2018

26 יוני, 2018

 

שלום לחברי ולחברות הסגל האקדמי והמנהלי,

 

זה עתה סיימנו כינוס גדול במיוחד של חבר הנאמנים, שגם ציין 100 שנים להנחת אבני הפינה לאוניברסיטה, אירוע מכונן שהתרחש ב-24 ביולי 1918.  בחבר זה הסתיימה כהונתו של מר מיקי פדרמן כיו"ר החבר ויו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, לאחר 9 שנים בתפקיד.  מיקי המשיך את המסורת של משפחתו באוניברסיטה ועזר לנו בשלל תפקידיו באופן יוצא דופן ממש. בבוא העת נמצא את הדרך להודות למיקי על פועלו. כחלק מההסכם עם ות"ת הסכמנו לפצל את התפקיד של יו"ר החבר והתפקיד של יו"ר הועד המנהל. לתפקיד יו"ר חבר הנאמנים נבחר מר דן שלזינגר משיקגו, שכיהן בעבר בתפקיד נשיא השוחרים בארה"ב. לתפקיד יו"ר הוועד המנהל נבחר מר הראל בית און, שהיה עד כה חבר בוועד המנהל. אני משוכנע שהראל ודן יהיו לעזר רב לאוניברסיטה.

 אנו מתקרבים לסיומה של השנה האקדמית וארצה להציג בפניכם שלושה נושאים מרכזיים שמלווים אותנו.  בפתח הדברים אומר כי אני מאמין שאנו נמצאים בתקופה מיוחדת בחיי האוניברסיטה, עם הזדמנות נדירה לפתח את האוניברסיטה הן מחקרית והן הוראתית. אנו נוקטים במספר רב של פעולות שיחזקו את מעמדה של האוניברסיטה כמוסד מוביל בארץ וכאחד המוסדות המובילים בעולם.  כדי להשיג את היעדים שלנו, על כולנו, סגל אקדמי ומנהלי כאחד, להשתתף בהתמודדות עם האתגרים שעומדים לפתחנו.  

 

  1. ההסכם עם ות"ת ומשרד האוצר

השנה הגענו לאחר מו"מ ארוך להסכם עשר-שנתי עם ות"ת ומשרד האוצר.  במכתב קודם ובהרצאות בפקולטות השונות תיארתי את ההסכם בפרוטרוט.  חלק חשוב בהסכם הוא תוספת של 700 מיליון ש"ח לתקציבנו על פני 10 השנים הבאות, שרובה, כ-500 מיליון ש"ח, תתקבל ב-5 השנים הראשונות. ההסכם מאפשר לנו לראשונה מזה שנים רבות להתנהל באופן "נורמלי" מבלי להידרש לקיצוצים חוזרים ונשנים ולמכירת נכסים על מנת לאזן את התקציב השוטף שלנו.  כבר השנה ראינו תוצאות מאד חיוביות של ההסכם.  אתן מספר דוגמאות בולטות:

  • השנה הגדלנו באופן משמעותי את התקציב לקליטת חוקרים וחוקרות חדשים עם תוצאות מרשימות     

    במדעים הניסויים. כך למשל, 14 מתוך 17 החוקרים והחוקרות להם הוצעה משרה בפקולטה      

    למתמטיקה ולמדעי הטבע, קיבלו את ההצעה כולל כל מי שהיו בעדיפות הגבוהה ביותר. התמונה  

    דומה גם בפקולטה לרפואה ובפקולטה לחקלאות, ומאד שונה מהמצב בשנים קודמות. 

  • ביוזמת ההנהלה הקצבנו כ-2 מיליון דולר לשדרוג מעבדות, חיזוק המחקר ב-big data בכל הפקולטות ולעידוד המרכז לאינפורמציה קוונטית. אנו מתכוונים גם בשנים הקרובות לשדרג באופן תחרותי את המעבדות של חוקרים וחוקרות הנמצאים במערכת, ולתמרץ כיווני מחקר חדשניים בכל היחידות.
  • הקמנו רשות חדשה לבינלאומיות, עם תקציב משמעותי. לרשות, שבראשה עומד סגן הנשיא פרופ' אורון שגריר, מספר מטרות ובהן: בניית קשרים מחקריים עם מוסדות מובילים ברחבי העולם, הקמת תכניות הוראה בינלאומיות משותפות, עידוד תכניות בינלאומיות לתואר והגברה מאסיבית של תכניות חילופי הסטודנטים. בניגוד לאוניברסיטאות מובילות בעולם, לא היינו ערוכים עד כה לפעילות כזאת וחלק חשוב מפעילות הרשות מתמקד בהקמת תשתיות מתאימות באוניברסיטה. זאת על מנת להבטיח שכל הפעילות הבינלאומית שלנו תיעשה ברמה המתאימה. בשבועות הקרובים נשלח מכתב המפרט את מגוון הפעילויות של הרשות.
  • החלטנו על הפעלה, החל משנת הלימודים הקרובה, של תכנית מקיפה למתן מלגות שכר לימוד לכל הסטודנטים לתואר מוסמך במדעים הניסויים כאשר מחציתה במימון האוניברסיטה ומחציתה במימון החוקרים. אנו מקווים שמהלך זה, שמשמעותו הגדלת המלגות לסטודנטים אלה, יביא להגדלה ניכרת במספר תלמידי המוסמך המצטיינים שיבחרו ללמוד אצלנו.

עם זאת, ההסכם אינו פותר את כל בעיותינו. אנו זקוקים למשאבים נוספים על מנת להשיג את מטרותינו האקדמיות. כך למשל, בשונה מאוניברסיטאות ברמה שלנו, איננו יכולים להציע מספר סביר של מלגות לתלמידים מתקדמים, ולצערי לא נוכל לשפר את המצב בנושא הזה בשנת הלימודים הבאה.  על מנת להגיע לכך, עלינו לשפר בין היתר את הביצועים האקדמיים שלנו, כפי שהם מתבטאים בגיוס קרנות מחקר תחרותיות, פרסומים בעיתונים בעלי אימפקט ובגיוס סטודנטים בכל התארים.  שיפור בתחומים אלה ראוי אקדמית, ובו-זמנית יאפשר לנו להגדיל את התקציב על מנת לספק מלגות ולהגיע למטרות אקדמיות ראויות נוספות.

 

      2. גיוס תרומות 

פתחנו קמפיין חדש שבע-שנתי (לציון שבע השנים שבין הנחת אבני הפינה לאוניברסיטה בשנת 1918 ופתיחתה הרשמית בשנת 1925) לגיוס תרומות, במהלכו אנו מתכוונים לגייס כמיליארד דולר- ממוצע של מעל 140 מיליון דולר בשנה. זוהי מטרה שאפתנית. לשם השוואה, בקמפיין הגדול הקודם שלנו שהסתיים ב-2015 גייסנו כמיליארד דולר במשך 10 שנים, כ-100 מיליון דולר בשנה. עם זאת, אני אופטימי שבעזרת קמפיין מתוכנן ועבודה קשה נוכל לעמוד ביעד. הקמפיין הוא בינלאומי ואנו נעזרים בחברה מקצועית המתמחה בקמפיינים מהסוג הזה.  אני שמח לבשר כי השנה הראשונה של הקמפיין מסתמנת כמוצלחת וכי מאז תחילת הקמפיין,

ב-1 באוקטובר 2017, כבר גייסנו מעל 90 מיליון דולר.  כדוגמא בולטת, קיבלנו זה עתה תרומה של 10 מיליון דולר להקמה של מעבדות הוראה חדשות בפקולטה למדעי הטבע. 

חשוב לזכור שרוב התרומות אינן מגיעות לתקציב השוטף של האוניברסיטה. מטרתן של רוב התרומות היא לקדם מיזמים מחקריים שאין ביכולתנו לקדם באמצעות התקציב השוטף. כחלק מעבודת המטה שקדמה להשקת הקמפיין, איתרנו שורה ארוכה של מיזמים כאלה בכל היחידות, אותם אנו מתכננים לממן בעזרת תרומות. כמו כן, אנו מנסים למצוא דרכים בהן נוכל לשלב את הסגל בצורה יעילה בתוך הקמפיין. 

 

      3. הקמת פארק חדשנות (Innovation Park) ליד קמפוס אדמונד י. ספרא

אנו בשלבים מאד מתקדמים של הקמת פארק חדשנות בשיפולי קמפוס אדמונד י. ספרא בגבעת רם. מדובר בשטח של כ-30 דונם, המשתרע בין קמפוס ספרא ודרך בגין, אתר שהוא חלק מאזור הפיתוח המרכזי של ירושלים ומיועד לפיתוח טכנולוגי. האזור לא פותח עד היום והוא עומד ריק. אני שמח לבשר כי בשיתוף הדוק עם הרשות לפיתוח ירושלים, אנו בשלבים האחרונים של התחלת פיתוח האזור וככל הנראה נוכל להתחיל להפעיל אותו בתוך שנים בודדות. המקום יהיה מיועד בעיקרו להשכרה לחברות היי-טק וביו-טק ולמיזמים המתמקדים בחדשנות ואנו מאמינים שהוא יהיה אטרקטיבי במיוחד לחברות שלהן קשרים עם האוניברסיטה.

אציין כי אנו גם בוחנים פיתוח של נכסים נוספים שלנו שנמצאים בשולי קמפוס ספרא, קמפוס הר הצופים וקמפוס רחובות. כל המקרים הללו מדובר בצעדים ראשוניים שיניבו פירות רק בעוד מספר שנים, אבל ייצבו את האוניברסיטה בטווח הארוך וימנעו משברים מהסוג שחווינו בשנים האחרונות.

כפי שהזכרתי בתחילת דברי, אין די בפעולות שהנהלת האוניברסיטה נוקטת. שיתוף הפעולה של הסגל, אקדמי ומנהלי, חיוני להבטחת עתידנו. כך למשל, אנו נמצאים כרגע בתחילת מהלך משמעותי של מעבר לתכנון תקציבי שבו תקציב כל היחידות ייבנה כל שנה על סמך תכנון והצבת מטרות (מספרי סטודנטים בתארים השונים, יעדים אקדמיים מוגדרים, שיפור בדרוג האקדמי הבינלאומי), תוך תמרוץ יחידות על סמך עמידה במטרות אלה. זהו מהלך לא פשוט שמצריך שיתוף פעולה ויחסי אמון בין כולנו. בנוסף, עלינו להמשיך בשיפור הביצועים האקדמיים שלנו. ביסודו של דבר, מטרתנו המרכזית היא לעשות אקדמיה מעולה ולתרום תרבותית, חברתית וכלכלית לקהילה שלנו.  כל הצעדים שהזכרתי נועדו כדי לקדם אותנו במטרות אלה.

 

שיהיה לכולנו קיץ נעים!     

אשר כהן

 

מכתב מנשיא האוניברסיטה יוני 2018