check
אפריל 2021 | לשכת הנשיא

אפריל 2021

 

כ"ו בניסן תשפ"א

8 באפריל 2021

 

שלום לחברי/ות קהילת האוניברסיטה

 

קיימות באוניברסיטה העברית

הגדרה מקובלת לקיימות היא הרצון לאפשר המשך קיום החברה האנושית כולה בדור הנוכחי ברווחה, תוך שמירה ואף שיפור רמת החיים לדורות הבאים. אחד האתגרים הגדולים והבוערים שבפניהם אנו ניצבים, הוא מימוש הקיימות לנוכח התנאים האקלימיים המשתנים במהירות לנגד עינינו והשימוש הלא מושכל שנעשה בדורות האחרונים במשאבי כדור הארץ. בשנים האחרונות מתגבשת הבנה נרחבת ברחבי העולם לחשיבות הקריטית של הקיימות ויש פעילות גוברת והולכת לקידומה. אוניברסיטאות מובילות רבות התגייסו באופן מרשים לקידום הקיימות. 

באוניברסיטה העברית קיימת פעילות לא מעטה בנושא: במחקרים רבים שמשיקים לנושא הקיימות, בהוראה, ובמיזמי קיימות ברחבי הקמפוסים השונים. עם זאת, אנו סבורים שפעילות זו אינה מבטאת במידה מספקת את חשיבות הנושא ודחיפותו למדינה ולעולם. אנו מאמינים שיש להפוך את הפעילות האקדמית בתחום הקיימות למטרה מרכזית של האוניברסיטה. כדי לקדם את הפעילות שלנו בנושא זה, החליטה הנהלת האוניברסיטה לפעול בשני מישורים: 1) הקמת מרכז מחקר כלל אוניברסיטאי לקיימות, שתפקידו להגביר באופן משמעותי ככל שניתן את המחקר וההוראה באוניברסיטה, ואת פעילות הקיימות בישראל. 2) הגברה משמעותית של מיזמי קיימות בקמפוסים השונים. 

מרכז האוניברסיטה העברית לקיימות

בכל אחד מהקמפוסים השונים נערכת כבר כיום פעילות מחקר ענפה שקשורה לנושא הקיימות ובאוניברסיטה פועלים גם מספר מרכזי מחקר בנושא. בנוסף לכך, בית הספר המתקדם לסביבה, מציע תכניות לימוד למוסמך וקיימות תכניות הוראה נוספות הקשורות לקיימות. רבים מקהילת האוניברסיטה מקדמים את הנושא גם במישור הלאומי. הקמת המרכז האוניברסיטאי נועדה להרחיב,  לתכלל ולשכלל את כלל הפעילות בתחום הקיימות כתחום מועדף ובינתחומי כלל-אוניברסיטאי, בהתאם לאתגרים העומדים לפתחנו. אחת המטרות של המרכז החדש היא להגביר באופן משמעותי את הפעילות המחקרית בנושאי קיימות, תוך עידוד נמרץ של פעילות מחקרית משולבת של חוקרות וחוקרים מדיסציפלינות שונות של קיימות. כצעד ראשון, המרכז יפיץ בקרוב קולות קוראים למימון מחקרים שיקדמו נושאי קיימות עם דגש על שיתופי פעולה בין-תחומיים ובין-קמפוסיים. מטרה חשובה נוספת של המרכז היא לקדם ולהטמיע קיימות מעבר לגבולות האוניברסיטה. המרכז יפעל על מנת לעודד פעילויות ומיזמים שונים ולקדם התגייסות ציבורית למען קיימות בחברה ובמדינה.  כמו כן, המרכז יפעל להגביר שיתופי פעולה עם גורמי ממשל, החברה האזרחית, הסקטור הפרטי והתעשייה, גופים לקידום מחקר, מדיניות והטמעה בארץ ובעולם. פרופ' יעל מישאל מהפקולטה לחקלאות, נבחרה לכהן כמנהלת המרכז ולצידה מונתה ועדה אקדמית שמורכבת מנציגים ונציגות של כל הקמפוסים באוניברסיטה. במרכז יפעלו גם עמיתים ותלמידים לתארים מתקדמים באוניברסיטה. פעילות המרכז תמומן בשלב הראשון על ידי האוניברסיטה, שהקצתה למרכז סכום של כמיליון דולר. אנו פועלים לגייס כספים חיצוניים בהיקפים משמעותיים להמשך פעילות המרכז. ככלל, המרכז יהיה עוגן וזרז של מחקר והוראת קיימות באוניברסיטה. בחודש יוני 2021 יתקיים כנס בינלאומי להשקה רשמית של מרכז האוניברסיטה העברית לקיימות.

אנו קוראים לכם/לכן חברי וחברות הסגל באוניברסיטה, מכלל תחומי המחקר, לבחון דרכים לשלב בפעילות האקדמית והציבורית שלהם היבטים שקשורים לקיימות. מוטלת על כולנו אחריות חברתית וציבורית ראשונה במעלה לתרום תרומה מדעית להתמודד עם האתגר הגדול שמוטל בעת הזו על האנושות.

פעילויות בתחום הקיימות ברחבי הקמפוסים

כיום יש מגוון רחב של פעילויות שמעודדות קיימות בקמפוסים השונים. באוניברסיטה כבר פועלת מזה זמן ועדת קמפוס ירוק בראשותו של פרופ' נדב כ"ץ, שיזמה וקידמה פעולות הקשורות לקיימות.  כך למשל, הבניינים החדשים בקמפוסים השונים נבנים לפי תקני בנייה ירוקה מחמירים. בכוונתנו עתה ליזום שורה של צעדים להגברת פעילות ידידותית לקיימות ובהם:

 1) הגברת השימוש באנרגיות מתחדשות- בקמפוס הר הצופים כבר הותקן מערך נרחב של פנלים סולריים שמשתמשים באנרגיה סולרית לייצור חשמל. עד היום הותקנו כ-1200 קילו-וואט של מערכות פוטו-וולטאיות המתפרסים על כ-12,000 מ"ר מגגות הבניינים בקמפוס. מערכות אלו מייצרות עבורנו כ-2 מיליון קוט"ש בשנה, ושוויים הכספי – שהוא החיסכון בחשבון החשמל שלנו - מגיע לכ-1 מיליון ש"ח בשנה. מדובר בהתקנה הגדולה ביותר בקרב המוסדות האקדמיים בארץ. בימים אלה אנחנו יוצאים למכרז עבור התקנת פנלים סולריים בקמפוסים ספרא ורחובות בהיקף של כ- 400-600 קילו-וואט. אנו גם מקדמים חיסכון אנרגטי במערכות זוללות-אנרגיה. המהלך המשמעותי ביותר הוא מעבר למערכות VRF (Variable Refrigerant Flow) עבור מערכות הקירור בבנייני האוניברסיטה. מעבר זה ייצור חיסכון אנרגטי משמעותי מאוד.

 2) הפסקה מדורגת של שימוש בכלים חד פעמיים- הנהלת האוניברסיטה עברה באופן מלא לשימוש בכלים רב פעמיים. אנו נממן, לכל יחידה שמעוניינת בכך, כלים רב פעמיים ועלויות ישירות נוספות הקשורות לשימוש בכלים רב פעמיים. כוונתנו בטווח הארוך היא להעלים את השימוש בכלים חד פעמיים. 

3) שימוש מושכל בתחבורה- בטווח הקצר אנו נוקטים בפעולות סמליות. כך למשל, האוניברסיטה תרכוש מעתה רק מכוניות היברידיות, וכאשר יתאפשר, נעבור לשימוש במכוניות חשמליות. הקמנו  מספר מצומצם של מקומות חניה המיועדים למכוניות חשמליות ובכוונתנו להוסיף מקומות חניה כאלה כאשר יהיה להם ביקוש. כפי שכולנו חווים, מוקמת עתה רשת רכבות קלות שתחבר את כל הקמפוסים בירושלים. המטרה ארוכת הטווח שלנו היא לעודד ואף להעניק תמריץ כספי לשימוש בתחבורה ציבורית. 

אנו מניחים שכולנו מבינים את החשיבות העצומה שיש לקידום הקיימות. האוניברסיטה העברית מחויבת להוביל את הנושא בכל האמצעים העומדים לרשותה.

בברכה,

פרופ' אשר כהן, נשיא

פרופ' ברק מדינה, רקטור

מר ישי פרנקל, סגן נשיא ומנכ"ל